forums.PPSSPP.org
Could NOT find PNG, but it IS installed. - Printable Version

+- forums.PPSSPP.org (https://forums.ppsspp.org)
+-- Forum: PPSSPP - Playstation Portable Simulator Suitable for Playing Portably (/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Forum: Development (/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Thread: Could NOT find PNG, but it IS installed. (/showthread.php?tid=22735)



Could NOT find PNG, but it IS installed. - WeereeBoo - 03-18-2017 12:02 AM

First, https:// github.com/hrydgard/ppsspp/issues/9026.

I'm using Manjaro Linux, fully updated, and I have libpng on both version 1.6 and 1.2, 32 and 64 bits. (there's no -dev package avaible, if I'm not mistaken Arch Linux bundles base and -dev packages together right?)

So, I tried using ppsspp version 1.3 that's in the default repos, but then I get the trouble in the above link. Maybe it was mistakenly compiled withouth the bundled-old-version of FFMpeg that ppsspp uses, as I understood it?

But when trying either to use the AUR version or from the git (https:// github.com/hrydgard/ppsspp/wiki/Build-instructions), it always complains about not finding libpng:

Code:
[[email protected] ppsspp]> make ..
Clang enabled
Normal Build
-- No build type selected, default to Release
CMAKE_SYSTEM_PROCESSOR: x86_64
Generating for x86, Release
Generating for x86_64, Release
-- Google Mock was not found - tests based on that will not build
CMake Error at CMakeLists.txt:389 (target_link_libraries):
  Target "Snappy::Snappy" of type UNKNOWN_LIBRARY may not be linked into
  another target.  One may link only to STATIC or SHARED libraries, or to
  executables with the ENABLE_EXPORTS property set.


--  Found avcodec: /home/eine/ppsspp-git/ppsspp/ffmpeg/linux/x86_64/include /home/eine/ppsspp-git/ppsspp/ffmpeg/linux/x86_64/lib/libavcodec.a
--  Found avformat: /home/eine/ppsspp-git/ppsspp/ffmpeg/linux/x86_64/include /home/eine/ppsspp-git/ppsspp/ffmpeg/linux/x86_64/lib/libavformat.a
--  Found avutil: /home/eine/ppsspp-git/ppsspp/ffmpeg/linux/x86_64/include /home/eine/ppsspp-git/ppsspp/ffmpeg/linux/x86_64/lib/libavutil.a
--  Found swresample: /home/eine/ppsspp-git/ppsspp/ffmpeg/linux/x86_64/include /home/eine/ppsspp-git/ppsspp/ffmpeg/linux/x86_64/lib/libswresample.a
--  Found swscale: /home/eine/ppsspp-git/ppsspp/ffmpeg/linux/x86_64/include /home/eine/ppsspp-git/ppsspp/ffmpeg/linux/x86_64/lib/libswscale.a
-- Could NOT find PNG (missing:  PNG_LIBRARY PNG_PNG_INCLUDE_DIR)
-- Up-to-date: /home/eine/ppsspp-git/ppsspp/assets/ui_atlas.zim
-- Up-to-date: /home/eine/ppsspp-git/ppsspp/assets/flash0
-- Up-to-date: /home/eine/ppsspp-git/ppsspp/assets/flash0/font
-- Up-to-date: /home/eine/ppsspp-git/ppsspp/assets/flash0/font/ltn15.pgf
-- Up-to-date: /home/eine/ppsspp-git/ppsspp/assets/flash0/font/ltn14.pgf
-- Up-to-date: /home/eine/ppsspp-git/ppsspp/assets/flash0/font/ltn9.pgf
-- Up-to-date: /home/eine/ppsspp-git/ppsspp/assets/flash0/font/ltn11.pgf
-- Up-to-date: /home/eine/ppsspp-git/ppsspp/assets/flash0/font/ltn4.pgf
-- Up-to-date: /home/eine/ppsspp-git/ppsspp/assets/flash0/font/jpn0.pgf
-- Up-to-date: /home/eine/ppsspp-git/ppsspp/assets/flash0/font/ltn0.pgf
-- Up-to-date: /home/eine/ppsspp-git/ppsspp/assets/flash0/font/ltn12.pgf
-- Up-to-date: /home/eine/ppsspp-git/ppsspp/assets/flash0/font/ltn2.pgf
-- Up-to-date: /home/eine/ppsspp-git/ppsspp/assets/flash0/font/ltn8.pgf
-- Up-to-date: /home/eine/ppsspp-git/ppsspp/assets/flash0/font/ltn7.pgf
-- Up-to-date: /home/eine/ppsspp-git/ppsspp/assets/flash0/font/kr0.pgf
-- Up-to-date: /home/eine/ppsspp-git/ppsspp/assets/flash0/font/ltn6.pgf
-- Up-to-date: /home/eine/ppsspp-git/ppsspp/assets/flash0/font/ltn1.pgf
-- Up-to-date: /home/eine/ppsspp-git/ppsspp/assets/flash0/font/ltn5.pgf
-- Up-to-date: /home/eine/ppsspp-git/ppsspp/assets/flash0/font/ltn3.pgf
-- Up-to-date: /home/eine/ppsspp-git/ppsspp/assets/flash0/font/ltn10.pgf
-- Up-to-date: /home/eine/ppsspp-git/ppsspp/assets/flash0/font/ltn13.pgf
-- Configuring incomplete, errors occurred!
See also "/home/eine/ppsspp-git/ppsspp/CMakeFiles/CMakeOutput.log".
See also "/home/eine/ppsspp-git/ppsspp/CMakeFiles/CMakeError.log".

I can't understand the marked the logs(don't actually mention png at all), on this forum there's only one similar problem with MacOS, I don't feel enlighted... Sad

Any tip on where to go from here?


RE: Could NOT find PNG, but it IS installed. - LunaMoo - 03-18-2017 01:46 AM

Don't know that much about cmake, but I think you can ignore the missing things stuff, I belive it only states it can't find those on your system and continues to uses the ones provided, it doesn't have any errors there.

If you look up - to actual CMake error - you'll see the problem is actually with Snappy, not PNG, so #9443 is most likely your issue. As you can see Orphis already said he'll check it and he's on the other hand definitely a CMake expert, so maybe just subscribe to that issue and wait.


RE: Could NOT find PNG, but it IS installed. - WeereeBoo - 03-18-2017 02:15 AM

Ohh, thanks!
(and derp on me missing somenthing actualling spelling ERROR )

I'll keep tracking that.


RE: Could NOT find PNG, but it IS installed. - thesourcehim - 04-19-2017 08:09 AM

Looking at cmake files it seems it wants libpng17 which is not even released yet. Why not use current libpng16?