forums.PPSSPP.org
30 fps cap - Printable Version

+- forums.PPSSPP.org (https://forums.ppsspp.org)
+-- Forum: PPSSPP - Playstation Portable Simulator Suitable for Playing Portably (/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Forum: General Discussion and Announcements (/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Thread: 30 fps cap (/showthread.php?tid=23736)



30 fps cap - Stealth25k - 12-06-2017 03:22 AM

Hello everyone. First of all I want to say thank you Henrik for creating this wonderful application! I am trying to figure out if I can cap all games to 30 fps. I tried editing the ini but the changes do not stick when i launch ppsspp. Any tips? Thank you in advance.


RE: 30 fps cap - Asferot - 12-06-2017 03:35 AM

But most PSP games ARE capped at 30 FPS? What are you trying to play?


RE: 30 fps cap - Stealth25k - 12-06-2017 03:38 AM

Midnight club. Its usually 60 fps in the city but when i race the frames drop and i get laggy audio. Im using the android version if it makes a difference.


RE: 30 fps cap - Asferot - 12-06-2017 05:37 AM

Oh...
That means your device is not powerful enough. It has nothing to do with games framerates.

You could look into finding some tweaks to make it run at 60 all the time, if possible.
How low do the framerates dip?


RE: 30 fps cap - GuilhermeGS2 - 12-06-2017 11:38 AM

MC3 is capped to 30 FPS if you change the internal CPU Clock in System settings to arround 200.


RE: 30 fps cap - Stealth25k - 12-06-2017 12:16 PM

Hello i will try thank you. The frames stay consistent at 30 fps when i race although for some races they go from 50 to 30ish. After the vulcan update my frames do not drop below 30 for any games lol
Update: still 60 fps in the city and 30ish during races. No way to cap fps to always be at 30?


RE: 30 fps cap - GuilhermeGS2 - 12-06-2017 12:45 PM

You must low the clock until you get stable (or almost) 30 FPS. Remember that lowering too much can cap the FPS to 20 sometimes.


RE: 30 fps cap - LunaMoo - 12-07-2017 06:06 AM

Lowering the clock will also mess up things potentially causing anything from glitches to crashes and is not recommended.

The only quick and completely safe solution is to use frameskipping. If you set it to 1 and activate auto frameskipping, it will only skip when required.


RE: 30 fps cap - Stealth25k - 12-07-2017 10:03 AM

Thank you for the advice everyone. In the ini there's a "max fps" option. There must be a way to change it to 30 amd have the changes stick?


RE: 30 fps cap - GuilhermeGS2 - 12-07-2017 11:51 AM

Lock max FPS to 30 there will make your game run with half speed, not only 30 FPS but in slow motion too. I'm aware of the risks of changing CPU clock, I rather this than frameskipping.